Nicolás Maduro blijft, zoals al werd voorspeld, de komende zes jaar de president van Venezuela. Dat maakte de kiescommissie van het land bekend. De zittend president kreeg 5,8 miljoen stemmen (67 procent). Zijn belangrijkste tegenstander Henri Falcón moest het met 1,8 miljoen stemmen (21 procent) doen.
Het opkomstpercentage was iets meer dan 46 procent. 8,6 miljoen Venezolanen brachten hun stem uit. Bij de vorige verkiezingen in 2015 kwam nog 80 procent van de stemgerechtigden opdagen.
De stembusgang werd grotendeels geboycot door de oppositie. Javier Bertucci, een van de tegenstrevers van Maduro die wel meedeed en als derde eindigde met een kleine miljoen stemmen, deed een oproep de verkiezingen ongeldig te verklaren. Volgens hem waren er veel onregelmatigheden. Zo stonden er bij veel stembureaus medewerkers van Maduro campagne te voeren, wat tegen de regels is.
Verenigde Staten erkennen verkiezingsuitslag niet
Al voordat de definitieve uitslag van de Venezolaanse presidentsverkiezingen bekend is heeft de VS verklaard de uitslag ervan niet te erkennen. Dat zei de onderminister van Buitenlandse Zaken John Sullivan.
De kiescommissie besloot op het laatste moment dat de stemlokalen enkele uren langer open zouden blijven. Volgens een woordvoerster stonden er bij sommige stembureaus nog lange rijen met mensen die hun stem nog moesten uitbrengen. De oppositie was fel tegen langer openblijven. Volgen hen vergrootte dat alleen maar de kans op manipulatie van de uitslag in het voordeel van Maduro.
Maduro had weinig uitdagers. Belangrijke politieke tegenstanders van de linkse president zitten in de gevangenis, zijn gevlucht of mogen geen politiek ambt uitoefenen. Bovendien boycot de oppositiecoalitie MUD de verkiezingen, omdat ze vreest voor fraude door de regering-Maduro.
De VS overweegt economische sancties tegen Venezuela op het gebied van olie. Maandag worden de verkiezingsuitslag en eventuele sancties besproken tijdens een vergadering van de G20 in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.